Skyggebørn (Sorggruppe for 10-17-årige)

Sidst opdateret: 05-01-2023 09:01

Vi taler knuder væk og gør børn og unge trygge i sorgen

Skyggebørn er sorggrupper for børn og unge, som har mistet én der står dem nær –fx mor eller far. Sorggrupperne er også for børn, der har kronisk eller livstruende sygdom tæt inde på livet. Der er ingen udløbsdato på ubearbejdet sorg – tankerne kan være de samme, uanset hvor lang tid der går. Derfor er alle sorgramte børn og unge velkomne. Vi driver gratis sorggrupper, hvor vi taler om følelser, oplevelser og hverdag. Vi griner og vi græder sammen med børnene.

Sorggrupper for store børn og teenagere

Når mor eller far dør, eller når sygdom og død kommer alt for tæt ind på livet, stopper barndommen med at være sorgløs. De store børn i sorg oplever følelser, de ikke kender til, og som er svære at være i. Men følelserne kan forløses med samtale.

Et møde i sorggrupperne for de 10-17-årige varer 3,5 time.

Vi starter med at lave aftensmad i fællesskab og spise sammen, inden vi starter selve gruppesamtalen. Timerne i køkkenet er mindst lige så vigtige for teenagegruppen som resten af mødet. Det er her, vi lærer hinanden bedre at kende – og hygger os, mens vi forbereder maden og spiser. For nogle af de børn, der synes det er lidt grænseoverskridende at sidde og tale om sine følelser foran andre, er det netop i køkkenet, der skabes tillid og tryghed.

Efter vi har spist begynder gruppesamtalen, der varer i ca. to timer. Sorg kan ikke sættes på formel, så vi har hverken en bestemt rækkefølge eller faste temaer, vi skal igennem. Det er børnene der bestemmer, hvad vi skal tale om. Det kan fx være fars nye kæreste, følelsen af uretfærdighed, frygten for, at den forælder der er tilbage også skal dø – eller hvad det nu er, der fylder.

Sorggrupper i Aarhus:
  • Teenagegruppe 1: Onsdag i lige uger kl. 17-20.30
  • Teenagegruppe 2: Tirsdag i ulige uger kl. 17-20.30
  • Teenagegruppe 3: Mandag i ulige uger kl. 17-20.30

Du tilmelder dig sorggrupperne her 

Tilbuddet er for dig, som…

  • Er mellem 10-17 år og har mistet én som står dig nær eller har kronisk eller livstruende sygdom tæt inde på livet.

Vil du være frivillig her?

Leder du efter et frivilligt arbejde med børn og unge?

Skyggebørn er en frivillig forening, der hjælper sorgramte børn og unge. Hver anden uge mødes omtrent 250 børn og unge i en af vores sorggrupper. Det kan kun lade sig gøre med hjælp fra de mange frivillige, der faciliterer grupperne. I øjeblikket er der tilknyttet over 50 frivillige på landsplan, hvoraf de fleste er gruppeledere i sorggrupperne – men vi har løbende brug for nye frivillige i både Aalborg, Aarhus Esbjerg og København.

Vi bruger primært frivillige i vores sorggrupper, der enten har en børnefaglig uddannelse, er studerende på en relevant uddannelse, som fx psykologi eller pædagogik, eller selv har haft sorg tæt inde på livet. Det er dog ikke et krav, at man skal have erfaring inden for sorgområdet, hvis bare du tør gå ind i sorgen med børnene.

Du kommer på sorgkursus, inden du bliver gruppeleder, så du kender vores metode. I hver af grupperne er der 3 gruppeledere, så du ikke står alene med ansvaret for en gruppe. Hvis du gerne vil tilbyde Skyggebørn din hjælp på anden vis, hører vi også meget gerne fra dig.

Vi tager nye frivillige ind i takt med at vi åbner nye grupper og afdelinger, så du er  velkommen til at kontakte os, hvis du er interesseret i et meningsfyldt frivilligt arbejde med børn og unge. Skriv til os, så gemmer vi din henvendelse i vores frivilligkartotek.

Hvis du har spørgsmål angående frivilligt arbejde i Aarhus, er du meget velkommen til at kontakte os på: aarhus@skyggeboern.dk.

Vi forlanger børneattest på alle personer i Skyggebørn – både de ansatte, de frivillige, bestyrelsen og alle andre, der er involveret i foreningens arbejde.

Kontaktinformation

Skyggebørn
Nørregade 45, 8000 Aarhus

61675289
aarhus@skyggeboern.dk

Kontaktperson:
Dorte Knudsen